Lampor och belysning

Hur designlampor kan lyfta ditt hem

Den absolut viktigaste detaljen i ett hem är ljus. Man kan ha hur fin inredning som helst men utan bra belysning kommer hemmet aldrig att nå den potential som det har. Vare sig det handlar om dov belysning, spotlights eller ett ordentligt upplyst hem är belysningen något som människor ofta missar.

Med den växande trend för inredning har dock fler och fler fått upp ögonen för olika typer av belysning. Allt fler väljer att köpa olika former av designlampor till sina hem. Dessa lampor finns i alla former och styrkor. De passar i alla typer rum och det finns flera modeller som passar till alla olika tillfällen.

Det finns ett stort utbud av designerlampor att hitta på nätet. Här finns allt från stora dyra takkronor till billigare golvlampor. Men att ljussätta hemmet behöver inte nödvändigtvis vara en kostsam historia. Det finns många bra sidor som säljer snygga designerlampor till väldigt överkomliga priser. Det finns även sidor där du kan hitta begagnade lampor för en bråkdel av nypriset.

Det som är allra viktigast – vilket även är ett misstag många gör – är att inte lägga all fokus på lampans yttre. Självklart är det viktigt att man hittar en lampa som man tycker är vacker att titta på men det absolut viktigaste är lampans funktion. Försök tänka på hur lampan kommer att lysa upp ditt rum.

Det du vill göra med din belysning är att lyfta rummets alla detaljer, inte förflytta besökares blickar till lampan. Det är därför viktigt att du har en viss förståelse för hur lampan kommer att påverka rummet. Detta kan du göra genom att dels läsa om lampan och vilken effekt den har, men också genom att granska ditt rum och hitta de platser i rummet som du vill framhäva. Till en början kan detta vara svårt men man får efter ett tag en känsla för det. När du väl har kommit igång med ljussättningen kan det att vara en rolig utmaning som kommer att ha en enorm betydelse för ditt hem och dess utseende.

LED-lampor är mest hållbara och energieffektiva!

LED-lampor

Källa: www.LamporNu.se

LED-lampor har nu ersatt många gatulyktor, lyktstolpar och många andra belysningskällor. LED är det revolutionerade sättet att göra energibesparingar på för att inte tala om hur länge de håller. Om vi jämför med äldre lampor som höll i ett par år så pratar vi nu om lampor som håller i ett par tio år eller så. En förökad livslängd på upp till 5 gånger jämfört med andra belysningsalternativ.

LED-tekniken har lett till att elektronikapparater som använder ljus nu har ersatts av LED-ljus för att vara mer hållbar, miljövänlig och prisvärd. En LED-lampa kostar lite mer, men håller betydligt längre och är definitivt värd den extra investeringen. Om hela världen skulle övergå till LED-belysning globalt skulle man minska energikostnader på ca 12 miljarder kronor.

I Amerika har man nyligen bytt ut all gatubelysning mot LED-alternativ och har därmed sparat 375 miljoner kronor bara på att byta ut utomhusbelysningen. LED-alternativet är fri från kvicksilver som är mycket skadligt för naturen.

OLED-ljus är också ett alternativ som troligtvis kommer att leva tillsammans med LED. OLED-ljus är bättre lämpad för TV-skärmar, datorskärmar, mobilskärmar, surfplattor med mera. Utvecklingen har gått väldigt snabbt för LED-alternativet. Många har gått över till LED, om det är för energibesparingen eller miljövänligheten är svårt att avgöra.

LED och andra ljusalternativ är under ständig utveckling för att göra besparingar på både energikostnader och hållbarhet. Vi ser redan nu att LED har utvecklats enormt under de senaste åren. Idag lyser LED-lampor starkare än för ett par år sedan då de hade svårt att producera lika mycket ljus som vanliga glödlampor.