Kök

Beslag till köksskåp

Oavsett om man väljer att göra en totalrenovering av köket eller nöjer sig med att putsa på detaljerna så skapar det ökad trivsel och känslan av ett nyare hem. Totalrenovering innefattar bl.a. golvbyte och ny köksinredning som nya bänkskivor, skåp och luckor, nytt kakel ovanför diskbänk samt nya tapeter på övriga väggar. När det kommer till golv kan man dela upp det i olika sektioner där man har klinker närmast diskbänkarna och trägolv på övriga ytor. Det kan skapa en snygg brytning mellan mörk klinker och ett ljusare brunt trägolv. Det har också praktiska fördelar då stengolvet inte är vattenkänslig på samma sätt som trägolvet. Att ha stengolv vid diskho och diskbänk minskar därmed risken att man med tiden förstör sitt trägolv. Så gott som alltid när man ska göra en totalrenovering är det bra att anlita en riktig snickare. För att inte tala om när det kommer till att koppla in vatten och el, då behöver man verkligen veta att det är korrekt utfört.

Enklare renoveringar kan man däremot göra på egen hand. Dessa kan bl.a. innefatta att tapetsera om väggarna, måla eller byta köksluckor, eller varför inte piffa till de befintliga luckorna med nya stiliga handtag. Att byta bänkskivor på diskbänken är förvisso ett lite större ingrepp, men det lämpar sig bra för hemmafixaren att göra eftersom det inte är så mycket som kan gå helt åt skogen så länge man håller sig borta från el och vatten.

Vilken typ av spiskåpa passar ditt hem?

Den som renoverar köket eller kanske bygger ett hus från grunden kommer förr eller senare till frågan om spiskåpor. Vilken modell ska man välja, vilka är fördelarna och nackdelarna med olika utformningar och hur kontrollerar man att spiskåpan fungerar som den ska innan den är uppmonterad på väggen? Val av spiskåpa är som de flesta andra val i hemmet inte lätt, men det behöver inte heller generera allt för stor huvudvärk.

Vad passar hos just dig?

Spåskåpa i kök

Spiskåpor är en huvor som sitter ovanför själva spisen, ofta monterad på väggen eller i taket. Kåpan inkluderar i de allra flesta fall en fläkt med inbyggd motor och en ventilationskanal som används för att blåsa ut matos och transportera bort dofter av mat. Trots det klara funktionella syftet med en spiskåpa finns det otaliga modeller och utseenden att välja mellan, för att inte tala om olika prisklasser.

Börja med att fundera på hur resten av ditt kök ser ut. Om du har ett traditionellt franskt lantkök i trä kanske du bör avstå från den mest futuristiska designen på spiskåpa. Helheten är som alltid viktig, och eftersom spiskåpan sitter högt upp på väggen ligger den i blickfånget. Välj hellre en modell som smälter in i den övriga inredningen än en alltför utstickande spiskåpa som tar över köket rent estetiskt.

Olika spiskåpor för olika behov

Oavsett design är det viktigt att den spiskåpa och fläkt du väljer passar med det ventilationssystem som finns installerat i fastigheten. Olika fläktar passar olika bra med olika ventilationssystem, och du gör bäst i att fråga en yrkeskunnig expert om råd innan du slår till på en viss modell. Spiskåpan kan även ha ytterligare funktioner och även vara utrustad med infällda lampor som kan tändas över själva spishällen.

Vad just du värdesätter och prioriterar är värt att tänka på innan du ger dig ut på jakt efter den perfekta spiskåpan till ditt kök.