Kuddar

För att sova skönt och ordentligt krävs inte bara en bekväm säng, utan minst lika viktigt är det att ha en bra kudde under natten. Det gäller alltså att hitta en fungerande kombination för att få ut så mycket av sömnen som möjligt, men också för att undvika spänningar i både nacke och rygg. Musklerna måste kunna slappna av under natten. Därför är det rekommenderat att noggrant prova ut en kudde innan man bestämmer sig för att köpa den, vilket bör ske i samma sovställning som man vanligtvis har. Vissa gillar stenhårda kuddar medan andra gillar fluffiga hotellkuddar.

Det kan vara krångligt och ta tid att hitta rätt kudde, dels eftersom det inte går att läsa sig till en och dels eftersom många av de kuddar som säljs förlorar form och fyllighet i samband med tvätt. En viktig förutsättning för en bekväm och problemfri sömn är att kudden lastar av delar av trycket så att tyngden på huvudet sprids över största delen av ytan på kudden. Sker ingen tryckavlastning leder det ofta till orolig sömn med många uppvaknanden kombinerat av en ständig vilja att byta sovställning.

Välj rätt typ av kudde

Faktorer man bör ta hänsyn till i samband med köp av kudde är bland annat sovställning, material på kudde och säng. Den som vanligtvis sover på sidan ska i regel ha en hög kudde medan den som sover på mage bör använda sig av en låg. Sover man istället på rygg är det något mittemellan som gäller. Det beror på att nacken alltid ska följa ryggen. Sedan måste man bestämma sig för om man vill ha en dunkudde eller en i syntet. Dunkuddar är bättre på att reglera temperaturen medan syntetkuddar inte är allergiframkallande samtidigt som de är enkla att tvätta. Har man en mjuk madrass i sängen kan man använda sig av en låg kudde, medan man ska använda sig av en hög kudde om man har en hård madrass. Detta beror på att madrassen formas olika efter kroppen.